Treinkaping bij De Punt 1977

Uit: Nieuwsblad van het Noorden (met dank aan John Bom)

Een detachement parate marechaussees uit Nunspeet moest de voertuigen escorteren van de Koning Willem I kazerne in Den Bosch naar de plek des onheils. Foto: dank aan Fred Klijndijk

Uit: Nieuwsblad van het Noorden 1-6-77 (met dank aan John Bom)

De spoorwegovergang.

Bevoorrading van de trein met de lorrie.

Archief John van Hest

De pers bij de spoorwegovergang

De bemanning bij de KN-85-90 op 23 mei 1977. De YP is voorzien van periscoop en een 8 en 30 km radio set, zoals aan de antennes is te zien.

Het kamp van het 43 Painfbat uit Assen in het nabijgelegen bosperceel.

Het kamp, met rechts groepsvoertuig KN 85-15 (2e Pel. B-Cie)

Blik op de trein vanuit het naastgelegen bosperceel

Gewondentransporter 90-49 met chauffeur Hans Hogedoorn

Zie ook het verhaal achter de inzet van de 90-49 [ hier ]

Op dood spoor 2007
Dit document gaat over de treinkapingen in Nederland in 1975 en 1977. "Op dood spoor" bevat een bundeling van wat eerder reeds in bulletins van onze stichting, in de media (radio en TV), archieven en internetwebsites daarover is teruggevonden. De auteurs Rob Neutelings en Sander Wegereef publiceerden eerder een tweetal artikelen in de Informatiebulletins van de Stichting Mat'54 Hondekopvier; die artikelen zijn integraal overgenomen. Verder is nieuw materiaal gevonden waar middels bronvermelding naar verwezen wordt. Nieuw fotomateriaal is verwerkt.
Ook foto's van deze site.

.pdf dankzij Nico Split.

Lichtingstegeltje uit die periode:
Lichting 76-5 van het 43 painfbat maakte deel uit van de buitenste ring rond de trein tijdens de tweede week van de drie weken durende kaping, samen met eenheden van de Mobiele Eenheid en de Kon. Marechaussee. Hun taak was het afgrendelen van het gebied voor indringers van buiten. Een van de weinige gelegenheden waarbij tijdens vredestijd scherpe munitie voor alle wapens werd uitgereikt. De ontknoping vond plaats in week drie met het 48 painfbat in de buitenring. Ter herinnering aan die inzet werd voor de B-Cie 43 painfbat dit tegeltje gemaakt.

Defensie film: De Punt over de ontknoping.

TERUG