Marcel Zwarts

Lichting 1985-6 Verzorgingscompagnie OCI Harderwijk 1985/6 was de lichting waar ik voor opgeroepen werd. Melden bij de Jan van Nassau kazerne te Harderwijk alwaar wij onze basis opleiding kregen. Na twee weken werd de groep verdeeld in drie richtingen. Radiotelegrafist, Kabellegger en Boordschutter. Ik behoorde tot de laatste groep en werd opgeleid tot .50 schutter voor de YP408.

De eerste keer dat wij in aanraking kwamen met de YP was in het donker na het sporten op Kranenburg Noord. Groot, donker, breed met lichten aan maakte deze veel indruk op ons. Na een korte opleiding YP408 en .50 kregen we onze bestemmingen te horen. In mijn geval werd dat de Verzorgingscompagnie van het Opleidingscentrum Infanterie (OCI) te Kranenburg Zuid in Harderwijk. Dit leek in eerste instantie een mooie plek, niet te ver van huis, goed bereikbaar en Harderwijk is een gezellige stad. Dit bleek echter een vergissing. Elke lichting twee verse mannen erbij en twee man afzwaaien, een kader dat er geen zin in had was een voedingsbodem voor een slechte diensttijd. Het saamhorigheidsgevoel wat je bij veel mannen leest die bij de parate hap hadden gediend ontbrak volledig bij deze eenheid. Ook zouden de YP408 Pelotons een paar maanden na mijn diensttijd opgeheven worden.

Het werk in deze periode bestond uit het onderhouden van de wapen systemen van de YP's welke diende bij het tweede YP peloton. Het eerste Peloton was uitgerust voor infanterie opleiding en ons tweede voor Antitank en Mortier. Wij leverden en onderhielden de voertuigen die gebruikt werden voor de opleiding van Onderofficieren en Officieren te Ermelo op de Generaal Spoor Kazerne. Zo werden de leerlingen opgeleid op de Ermelose heide en de Elspeetse heide. Aan het einde volgde er altijd een oefening in het landelijk gebied rondom Zwolle.

Voor ons waren de Mortier oefeningen zwaar vervelend. Lang wachten en niets doen was hierbij normaal. Antitank was veel beter. Bewegelijk en veel verplaatsingen maakten deze oefeningen tot een aangename bezigheid. Schieten met de .50 en oefen TOW deden we op het ISK te Harskamp maar ook dat stelde niet veel voor. Ondanks de negatieve lijn in het verhaal hierboven kijk ik nu, vele jaren later toch met plezier terug op de tijd. De omgang met de YP heb als een plezierige herinnering in mijn hoofd staan.

Er zijn drie series met foto's. - Een serie was gemaakt tijdens een Antitank en Mortier oefeningen op de Ermelose heide. - De tweede is gemaakt tijdens een opendag welke werd gehouden in mei 1986 te Kranenburg Zuid. - De laatste serie is een algemene welke de omgeving laat zien in het najaar 1986. De meeste foto's zijn door mijzelf gemaakt alleen de detailfoto's op de opendag waren gemaakt door een goede vriend genaamd Kees Blijleven.

Marcel Zwarts

Ermelose heide, Oefening AT

Achterzijde Generaal Spoorkazerne

Ermelose heide Oefening Mortier

Mei 1986, Kranenburg Zuid, Open Dag 2e Peloton.

[ klik voor groot ]

 [ klik voor groot ]

[ klik voor groot ]

[ klik voor groot ]

[ klik voor groot ]

 [ klik voor groot ]

Harderwijk, najaar 1986 [ klik voor groot ]

Harderwijk Kr.N. Mecklenburglaan

Harderwijk Kr.Z. kleine plaat

Harderwijk Kr.Z. kleine plaat + Bibliotheek

Magazijn los materiaal YP

Manschappen + bar

Mecklenburglaan

Harderwijk Kr.Z. tankstation

Harderwijk, van Nassau Kazerne, Kantine

Harderwijk, van Nassau Kazerne, verblijf

Harderwijk, van Nassau Kazerne, vooraanzicht

Harderwijk WGF Tandarts

Milligen 3e echelons onderhoud

TERUG