KN
53-72

Het Vaderland woensdag 3 juni 1959

De 53-72, ( klik voor groot ) de eerste Marechaussee wagen die door DAF werd teruggehaald voor de verdere ontwikkeling van de YP408. Met recht is dit dus de 'oer YP'. Op de voet gevolgd door binnen- en buitenlandse pers en militaire vertegenwoordigers zijn er tientallen foto's van bekend, van binnen en buiten, in verschillende stadia van ontwikkeling. De 53-72 zou uiteindelijk door DAF zelf verschroot worden.
Alle foto's: dank aan Hans Molter!

Binnenzijde KN 53-72 [ klik voor groot ]

1 snelheidsmeter/tachograaf 4 keuzehandels brandstoftanks
2 bediening grill/lamellen 5 keuzeschakelaar verlichting
3 schakelaar richtingaanwijzers 6 Radio/versterker AM-65/RT-70

RT-70 (bron: WorthPoint)

Detail. Te herkennen zijn twee Ohio Brass MP-48a antennevoeten.


Foto website Warwheels.net

Illustratie bij een artikel getiteld 'Gemechaniseerde infanterie' dat verscheen in 'De Infanterist' nummer 5 van september 1961. Aardig is dat de auteurs daarin de YP 408 nadrukkelijk een 'transportmiddel' noemen hetgeen ook uit het fotobijschrift blijkt.
Met dank aan Willem Paulus

Wat is er van het prototype geworden. Aanvankelijk werd aangenomen dat dit door DAF zelf was verschroot.
André van Empel: "Op de Oirschotse Heide stond in de tweede helft van de jaren '60 een casco van een van de exemplaren uit de testserie ... Het casco (of wat daarvan over was) lag zo'n 100 meter van het hek om de legerplaats. Ik zag het voor het eerst toen ik in de zomer van 1967 gedetacheerd was bij 17 painfbat (instructieteam proefcie diensttijdverkorting) en toen ik eenmaal naar PIROC overgeplaatst was tijdens formatierijden nog regelmatig.
Er was niet veel meer van over (geen wielen of wielophanging, geen luiken etc) ..."

[ Volgende ] TERUG