KN
53-73

Op 16 juni 1959 werd door de Koninklijke Landmacht in de Legerplaats Oirschot, thans de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne, een voertuigendag georganiseerd. In samenwerking met DAF, de grootste leverancier van de KL, werd een overzicht gegeven van de verschillende typen tactische wielvoertuigen die bij de Koninklijke Landmacht in gebruik waren. Het overzicht was niet alomvattend maar van de naoorlogse voertuigen waren de meest voorkomende typen aanwezig. De voertuigen waren in een grote kring opgesteld. Rechts de KN 53-73.

De 53-73 is een van de drie eerste YP voertuigen (met 53-72 en 53-74) van het G-eskadron van de Kmar. Zie < een koninklijk voertuig> Op deze pagina staan de enige, mij bekende foto's, van deze wagen. Dat zal alles te maken hebben met het destijds vertrouwelijke karakter van hun opdracht. Het is nog steeds een raadsel wat er met dit voertuig is gebeurt nadat ze eind jaren 60 ze werden vervangen door drie uitontwikkelde YP's 408. De 53-72, gebruikt voor de doorontwikkeling, zou verschroot zijn. Over de 73 en 74 wordt vertelt dat zij nog enige tijd in Fort de Bilt hebben gestaan. Wat hun werkelijk lot is blijft dus een raadsel dat tot de dag van vandaag tot de verbeelding spreekt.....

Heb je destijds op de deze wagen gereden, weet je wat er mee is gebeurt, heb je er foto's van... dan wordt je van harte uitgenodigd om hierover te mailen!

De KN 53-73 schaal 1 op 16 door modelbouwer Jan Snippe

Alle foto's, dank aan Hans Molter !!

[ Volgende ] TERUG