KN
75-19

De 75-19 als Charlie 7 11 painfbat. Foto uit de groene DAF brochure [ download hier .pdf ]

De 75-19 foto gebruikt in een Top Trumps kaartspel. In de Verenigde Staten voor het eerst uitgebracht in 1978. Deze kaart komt vermoedelijk uit de serie 'Tanks'. Er waren tientallen spelen met onderwerpen als auto's, vliegtuigen en boten.
In Duitsland werden de spelletjes uitgebracht onder de naam Super Trumpf door de firma FX Schmidt.
Daar komt de brochurefoto van gewondentransporter 90-59 in voor [ link ]

De 75-19, 11 painfbat. Foto 1964 Alfa Koningscie. Oranje Kazerne. Dankzij Hans Karssen.
[ klik voor groot ]. Hieronder de achterzijde van de foto.

KN 75-19 Charlie 7, 11 painfbat tijdens de parade op de Vlasakkers voor Koningin Juliana op 5 mei 1965. Het vierde lustrum van Bevrijdingsdag. [ klik voor groot ]

De KN-75-19, tijdens een oefening/fotosessie van 11 Painfbat.
Foto DAF Trucks, uit het archief van Wim den Dunnen [ klik voor groot ]

Arnhemse Heide fotosessie [ origineel ]

Fotosessie Arnhemseheide [ klik voor groot ]

Uit: "De geschiedenis van DAF" met dank aan Kees Zijp. Fotosessie Arnhemseheide.

De bemanning van de 75-19 op de dag van de bovenstaande fotosessie. [ klik voor groot ]

De 75-19 rond 1968 bij het 43 painfbat in Assen. Boven de .50 is een Browning .30 gemonteerd! Geen eenmalig grapje van de boordschutter, want de YP die echter geparkeerd staat heeft dezelfde dubbele opstelling. Wie weet hier meer van??? Reacties hieronder. Foto van Wietse Planting, 43 painfbat lichting 67-6, Waarvoor dank!!

Uitvergroting van foto boven..... reacties hieronder.

"Deze combinatie werd o.a. gebruikt op de YP/AMX schietbaan van het ISK op de Harskamp. Dit was noodzakelijk omdat de schietafstand van de .50 over de veiligheidszone van de schietbaan heen zou kunnen gaan en het veiliger was om met een .30 te schieten. Voor het echte schieten met een .50 werd, zeker wat betreft de AMX, gebruik gemaakt van de schietbaan de Vliehorst op Vlieland.

Met vriendelijke groet, Adri Jeurissen."

"Bij het schieten op de Harskamp was het met de punt 50 gevaarlijk i.v.m het grote bereik. Hierdoor werd er op de punt 50 en punt 30 gezet waardoor je met de bediening van de punt 50 kon schieten. Door enkele malen met de punt 50 rossen kon je de afstelling ontregelen waardoor de kogels toch in de heide terecht kwamen en een verplichte pauze volgde. (brandje blussen)

Groet, Jan v Helden Boordschutter lichting 69-6 A-cie Garde Grenadiers"

"Wij schoten toen wel met de .50 op de rompschijven die op ca. 200 meter stonden opgesteld. Maar we schoten niet op de romp maar met opzet op de paaltjes waarop ze geschroefd zaten. En de officieren maar beweren dat we slecht schoten. En inderdaad moesten we gedwongen pauzeren om de brandjes op de hei te laten blussen! (lichtspoor) En ook ik ben op Vlieland geweest. Daar schoten we ook met de .30. Alleen moesten we ook pauzeren als er een vliegtuig over kwam vliegen. Dat gebeurde regelmatig. Vanuit vliegveld Leeuwarden kwamen ze dacht ik.

Gr. Wietse Planting"

Oefening in Duitsland ter voorbereiding op Libanon (1980) Foto: Rob van de Rassel

[ Volgende ] TERUG