KN
85-88
UNIFIL 4347

Oktober 2014. De KN 85-88 opgesteld in het nieuw Nationaal Militair Museum.

Groepsvoertuig van het 44 painfbat Zuidllaren, werd in 1978 wit gespoten in Nieuw Milligen om vervolgens naar Libanon te worden verscheept ter ondersteuning van het Dutchbat Unifil detachement. Daar heeft het dienst gedaan totdat het materieel terug naar Nederland ging en is in 1986 in Soesterberg opgehaald om in Zuidlaren neergezet te worden op het Unifil monument.

Vanaf 1999 stond het bij het Unifil monument in Havelte. In 2003 werd 85-88 weer rijklaar gemaakt en onder de hoede van Kpl1 bd Albert Vrijborg stukje bij beetje gerestaureerd tot vrijwel nieuwstaat.
[ lees alles over de geschiedenis van dit voertuig op www.unifilyp408.nl ]

De 85-88, een van de twee enig overgebleven YP's welke daadwerkelijk in Libanon zijn geweest, werd onder andere ingezet op Veteranendag, militaire evenementen en bij Unifil reünies. Het voertuig had zijn thuisbasis in Havelte met Albert Vrijborg als vaste chauffeur. Op 14 juli 2013 vond z'n laatste rit op de openbare weg plaats. Nu opgesteld in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Vanaf het voorjaar van 2014 worden al deze publieke taken voortgezet door de gerestaureerde
KN 85-46, ook weer beheerd, onderhouden en bestuurd door Albert Vrijborg.

HISTORIE van de 85-88

De 85-88 waarschijnlijk nog met vrtg nr A17 (later A31), bij de treinkaping bij De Punt in Drenthe 1977. Mogelijk is deze foto genomen bij de aflossing van de 43 painfbat door het 44 painfbat aan het eind van week twee van de kaping. Het voertuig rechts, vrijwel zonder twijfel de 85-15 van het 43 painfbat heeft de .50 geladen, de 85-88 nog niet. Met dank aan Piet Augustijn voor de foto. [ klik voor groot ]

Foto Facebook John Verhoeven lichting 78-4.

Libanon, omstreeks 1979. De 85-88 met Unifil registratie 4347 en vrtg nummer A31. Foto dankzij Jo van Kemseke.

Onder en bovenstaande foto's dankzij Albert Vrijborg. Vrtg nr A31

Foto Arjan de Ruiter dankzij Albert Vrijborg.

De KN-85-88 Unifil 4347 bij post 7-13B 1982. Foto: Herman Reede ( klik voor groot )

Foto Herman Reede. ( Klik voor groot )

Foto uit het album van Johan Huiszoon op Facebook

Foto: Sjon Brands op Facebook Libanon [ klik voor groot ]

  Lichtingstegel. Ook het 43 painfbat heeft met de 4347 gestuurd.
Scan door:
Jules Sweelssen

Terug in Nederland

Twee foto's dankzij René Pijpers. De Unifil 4347, KN 85-88 terug in Nederland op de Verzamelplaats Soesterberg. Waarschijnlijk is hier het transport te zien van de 85-88 naar het in 1983 onthulde Libanon-monument op de Adolf van Nassaukazerne in Zuidlaren. De affuit ligt nog achterin het voertuig.
[ klik voor groot ]

[ klik voor groot ]

Foto Cor Bijzitter op Facebook Dienstmakker NL. [ klik voor groot ]
"Het 44 Painfbat kreeg na de wederopbouw in 1984 een witte YP 408. Deze heeft jaren op het square gestaan. Deze witte was de eerste, ik heb mij laten vertellen dat er later nog eentje is gehaald. Deze YP haalden we uit Soesterberg. Samen met Sgt1 Jan Voorintholt, Kuko TS Roel Vonk, Soldaat Carlo Rödel en ik, Cor Bijzitter, toen nog dienstplichtig, later als KVV kuko. En ja ik moest voor mijzelf een gedenk teken meenemen. Sorry voor de schade, wagenpark beheerder. Stuur maar een tikkie."

Foto Cor Bijzitter [ klik voor groot ]

Het Libanonmonument rond 1987 op de Adolf van Nassau Kazerne in Zuidlaren.

Jan Theunisse: "Ik heb samen met Alko van Oss ook nog aan de YP gewerkt om die als paradepaardje klaar te maken. Dat zal rond 86-87 zijn geweest, ik zat bij de paost bij Piet Dijkema. Als ts’er. Ik weet dat we met remmen en wormkasten bezig zijn geweest maar hebben ook aan het schilderwerk gewerkt, want ik weet nog dat Akko met een verkeerde slijpschijf bezig was die toen kapot klapte van zijn slijptol en dat de stukken daarvan door de hal vlogen (gelukkig zonder gevolgen)."

Zuidlaren, na een flinke opknapbeurt.

Dia van Jaco Terlouw uit die periode [ klik voor groot ]

Foto Facebook Herman van der Wal: Zuidlaren 1986. Met op de achtergrond Taverne "De Blaasbalg", tegenwoordig een nieuwbouwwijk [ klik voor groot ]

Foto Herman van der Wal

Foto Herman van der Wal

Foto Harry Bierling op Facebook Dienstmakkers NL.

Fotocollage door Hans Boonstra op Facebook Dienstmakkers NL: "Foto's gemaakt in 1987 op kazerne in Zuidlaren de YP en de 1e geleverde YPR voor het 44ste stonden naast elkaar tegen over de werkplaats van SSV onderhoudspeloton van kapitein Koekoek." [ klik voor groot ]

Foto van Willem de Niet. 1990 Adolf v Nassaukazerne Zuidlaren Ouderdag [ klik voor groot ]

AD 09-03-1991. Adolf van Nassau gaat binnenkort sluiten, gedenkteken Unifil wordt verplaatst naar Assen(?), strop voor café-bar-taveerne De Blaasbalg.

Museumpark Harskamp, dus niet naar Assen.
Opvallend is dat de infra-rood koplampen, niet organiek, aan de binnenzijde waren gemonteerd.

Harskamp, met rechts het Unifil monument [ klik voor groot ] Foto uit het archief van Hans Heerink.

Havelte, Johannes Postkazerne 2003. Samen met de KN 86-62 op het Unifil monument. Ieder jaar in mei herdenken de UNIFIL veteranen hier hun negen tijdens de vredesmissie in Libanon van 1979 tot 1985 omgekomen kameraden. Het voertuig werd voor inregenen beschermd door een wit zeil en was destijds nog voorzien van een dummy .50.

[ Volgende ] [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ]

TERUG