KN
89-44

Deze foto is genomen t.g.v. het afscheid van generaal-majoor van Veen in 1967.
Vanaf de opleiding bij het Piroc in 1966 ( lichting 66-2 ) tot mijn afzwaaien in september 1967 heb ik op deze YP gezeten. Tezamen met de chauffeur Peters ( beiden geb. 07-08-1946 ).
De laatste maanden voor mijn afzwaaien hebben wij generaal Bartels gereden.

Met vr.grt
Bert Bouwmeister
Huissen

[ Klik voor groot ]

De 89-44, nu bijgenaamd 'de Spoetnik'. Het voertuig van Generaal-majoor J.A.C. Bartels, zie onder andere het rode bordje met de twee zilveren generaalssterren onder de linker koplamp.

We praten dan over de periode 1 juli 1967 tot 1 november 1967, toen hij werd benoemd tot commandant van het 1e Legerkorps in de rang van luitenant-generaal. Als rechtgeaard cavalerist droeg hij altijd zijn zwarte baret, zoals ook op de foto te zien is. Als divisiecommandant hechtte mijn vader J.A.C. Bartels grote waarde aan goede verbindingen. Vandaar de speciale antenne op het voertuig, in opgeklapte staat. Volgens de overlevering heette deze YP dan ook de "Spoetnik".
Ik ben benieuwd of er nog mensen zijn die op deze YP gediend hebben en zo hun verhalen hebben. In 1971 is hij met pensioen gegaan. Op 14 november 1992 is door een acute hartstilstand tijdens een jachtpartij overleden. Een mooie carriere van dienstplichtig reserve-officier tot luitenant-generaal.

Met opgewekte groet,
Jacques A.C. Bartels

[ Volgende ] TERUG