KN
90-37

Ontruiming kraakpand de Grote Wetering 2 december 1980. Het is bekend dat YP's in de 70er en 80er jaren werden ingezet bij ontruimingen in Amsterdam. Er is hier helaas weinig over te vinden. Op Beeldbank Amsterdam staat een foto [ link ] waarop gewondentransporter 90-37 te zien terwijl deze staat geparkeerd in de tuin van Weteringschans 24. Dit is schuin tegenover krakersbolwerk de Grote Wetering. Het commentaar bij de foto: "Bij de ontruiming van de Grote Wetering Weteringschans 81-89, staat een pantservoertuig van de Marechaussee op de Weteringschans geparkeerd." Op de foto zijn beeldrechten van toepassing

Hierboven een still uit een 8mm filmpje waarop (waarschijnlijk) de 90-37 ook te zien is in de tuin van Weteringschans 24. Onduidelijk is of deze op dat moment werd bemand door dienstplichtigen/landmacht personeel of Marechaussee. Wie kan hier meer over vertellen?

Moeilijk voor te stellen dat op deze kruising [ Google Maps ] bijna 40 jaar geleden veldslagen werden uitgevochten.

Artikel in het Nieuwsblad van het Noorden. [ hele artikel hier .pdf ]
Volgens de schrijver zou met YP's op het publiek zijn ingereden. Voor zover bekend waren enkel GWT's bij de ontruiming op de achterhand aanwezig. Dat deel van het artikel moet m.i. dus met een korrel zout worden genomen. Wie weet meer?! YP bemanningen meld je!
e-mail: info@dafyp408.nl

Foto: Loe Bergers
"Ik kwam per toeval jullie website tegen en zag dat in jullie voertuigenlijst een voertuig waarvan de gegevens niet compleet waren. Bijgevoegd een foto van de 90-37 / S128 van het 11e painfbat. In jullie lijst staat het nummer S128 niet vermeld. De foto is gemaakt in 1979, ik dacht in de maand maart tijdens een oefening in het noorden van Duitsland. De soldaat op de foto ben ik zelf. Ik was hospik bij 11e painfbat van jan t/m sept 1979.
Aan het voertuig heb ik goede herinneringen. De GWTs waren voor ons tijdens oefeningen zoiets als campers, ingericht met 2-pits gasstel en uiteraard de brancards als bed. Geen koude puptentjes voor ons dus : ) "

Uit Ons Leger, april 1981. KN 90-37 S128 11 painfbat

De KN 90-37 op een foto van Robert van der Meer 1983 [ link ] [ klik voor groot ]

Een groepsfoto van een Ost peloton, maar rechts in het hoekje zie net nog GWT KN 90-37 staan.
Foto: Hans Karssen.

Foto: Maarten Janssen, lichting 86-1, Garde Grenadiers in Arnhem [ klik voor groot ]

Foto: Maarten Janssen, lichting 86-1 [ klik voor groot ]

[ Volgende ] TERUG