Monument Ayoko Kazerne Zanderij SME

Artikel overgenomen van: obsession-magazine.nl

Foto: www.gov.sr

Op 1 augustus 2014 werd op de toegangsweg tot de Ayoko Kazerne, even ten zuiden van vliegveld Zanderij het pantsermonument onthuld. Twaalf door het Nationale Leger gebruikte pantserwagens
(twee Braziliaanse EE-9 Cascavel, acht Braziliaanse EE-11 Urutu en twee Nederlandse DAF YP408)
zijn in twee rijen van zes op betonnen sokkels opgesteld.

"Hun motoren zijn stil, hun kanonnen en mitrailleurs zwijgen, maar in hun glorietijd hebben zij met hun bemanning de vijand onbevreesd tegemoet getreden", waren op 01 augustus 2014 de woorden van brigade-generaal Ronni Benschop, bevelhebber van het Nationaal Leger, toen hij het pantsermonument presenteerde.
Het Nationaal Leger beschikt over karkassen van pantservoertuigen die in operationeel opzicht niet meer inzetbaar zijn. Als uitvloeisel van de afstoting van overtollig materieel van het leger, is het plan opgevat om de pantserkarkassen als legersymbool te plaatsen bij de Ayoko Kazerne. Volgens de leiding van het leger moest de geschiedenis van de pantservoertuigen bewaard blijven voor het nageslacht en verdienden zij een beter lot dan als schroot van de hand te worden gedaan. Het pantsermonument telt 12 voertuigen van de Braziliaanse types EE-9 Cascavel, EE-11 Urutu en een Nederlands type de YP-408. Elk type heeft zijn verhaal: de YP408 is het eerste pantservoertuig dat na de onafhankelijkheid dienst heeft gedaan bij de Surinaamse strijdkrachten. De EE-9 Cascavel is de eerste Braziliaanse pantser geweest die tijdens het binnenlands conflict vuursteun aan het Nationaal Leger heeft gegeven. De EE-11 Urutu is de eerste Braziliaanse pantser geweest waarop een bemanningslid tijdens een actie is gesneuveld.... " Bron: www.gov.sr

Foto: Fokke Kooistra

Deze en onderstaande foto's dankzij Pim Coumou, oktober 2017.
Voormalig TRIS YP408 PWI-PC, KN 75-28.  [ klik voor groot ]

De KN 88-45, de TRIS 43 [ link ] [ klik voor groot ]

Op de kop van het monument; een EE-9 Cascavel. [ klik voor groot ] foto's door Pim Coumou

Een EE-11 Urutu [ klik voor groot ]

N5░ 26.067' -  W55░ 12.099' Twee DAF's YP408 op het pantsermonument. Google Earth.

Foto dankzij Han van Amersfoort.


Details Ayoko YP's TERUG

Voor zover bekend zijn in 1972 vijf DAF's YP408 naar Suriname verscheept om dienst te doen bij de toenmalige TRIS. Tot 2014 werd ten onrechte aangenomen dat dit ze waren;
1: bekend als de 'Bofroe' [ link ]
2: bekend als de 'Cobra'' [ link ]
3: restant 1 bij de TD [ link ]
4: restant 2 bij de TD [ link ]
5: Monument bij de vlaggenmast Memre Boekoe kazerne [ link ]

Opvallend aan de bij de Ayoko Kazerne opgestelde YP's is dat beiden op de flanken nog de kleine richtingaanwijzers hebben van vˇˇr de modificatie van midden jaren 70. Deze kleine richtingaanwijzers zaten er ook nog op toen zij in 1972 van de boot kwamen. Bovendien bleek in 2017 aan de hand van het chassisnummer dat een van de twee inderdaad ex-TRIS YP KN 88-45 is. De andere YP werd in 2018 als ex-TRIS KN 75-28 ge´dentificeerd.

De Bofroe, Cobra en TD YP's hebben echter op enig moment de modificatie ondergaan. Immers, de richtingaanwijzers op deze vier zijn van het nieuwe type, met verhoogde voet en met aangelaste beschermbeugels van rond 1976.

De YP bij de vlaggenmast op de Memre Boekoe heeft de kleine richtingaanwijzers en is dus ex-TRIS.

Conclusie:
De YP's met de kleine richtingaanwijzers zijn de originele TRIS YP's. De Bofroe, Cobra en de twee TD YP's zijn op een later moment naar Suriname gebracht. Waarschijnlijk om gestript te worden voor de onderdelen waaraan in Suriname een schrijnend tekort was. Commentaar? info@dafyp408.nl!

Foto's door Herman Reede, september 2014. Waarvoor dank! De KN 75-28 met infobord.

Detail van foto boven.
De kleine richtingaanwijzer.

TRIS YP, KN 88-45

Detail van voertuig boven.
De kleine richtingaanwijzer op de KN 88-45.

De KN-75-28 in 1972. Kleine richtingaanwijzers.

Ter vergelijk, de YP op de Memre Boekoe kazerne. Ook deze heeft de kleine richtingaanwijzers

Detail van de Cobra. Nieuw type richtingaanwijzers.

De gerenoveerde richtingaanwijzer op de 'Bofroe'.

Nieuwsfoto uit 1982, uit de documentaire Zonen van Suriname. Gerenoveerde richtingaanwijzers, luiken zonder handgrepen, verkorte uitlaat, zonder twijfel de vracht-YP Bofroe.

[ zie ook

TERUG