MRmodellbau 1:87

Hierbij een aantal foto's van de door mij gebouwde YP408 in schaal 1:87. Het basismodel is de MRR-63. De uitdaging was om het resultaat zo echt mogelijk te laten lijken. Ik heb dan ook veel hulp gehad van de prachtigefoto's die op je site staan. Of mijn poging gelukt is: dat moet je zelf maarbeoordelen.

Hier en daar heb ik aan het oorspronkelijk MRR-63 model detailstoegevoegd met Roco accessoires. Dit betreft o.a. de antenne's, handgrepen,kettingen en spiegels. De logo's zijn van TL-Decals. De doorlooptijd om het model in zijn huidige vorm te krijgen is ongeveer 5avonden geweest. Veel geduld en af en toe een biertje en rokertje erbijmaakte het werk wat lichter. De komende tijd ga ik kijken of en hoe ik het model nog verder kanperfectioneren. Er zijn een aantal details waar ik zelf nog niet helemaaltevreden over ben.

Het verzamelen van 1:87 modellen is al zo'n tien jaar een hobby van me. Opdit moment heb ik er meer dan 200. Met name Nederlandse modellen is moeilijk aan te komen. Ik heb er nu zo'n stuk of acht, waaronder sinds deze week dus de YP408. De rest van mijn modellen is Amerikaans en Duits. Merken zijn o.a. Roco, Trident, Busch, MR Models, Focus en H&K.

Om mijn modellen te fotograferen heb ik twee jaar geleden een heuse kazerne met sfeervolle verlichting gebouwd. Hiervan kun je op de achtergrond van mijn foto's het resultaat zien. Sinds een half jaar heb ik ook een website waarop een groot deel van mijnverzameling te bekijken is.

Ferry

BENODIGDHEDEN

FYSIEKE GESTELDHEID
Doe telkens, voor je begint, aan yoga of doe andere ontspanningsoefeningen. Als je slecht gehumeurd bent, moe of nerveus: blijf er van af! Drink geen koffie, maar een goed glas wijn of een lekker biertje. Niet te veel, want anders gaat van alles scheef zitten en dat zie je pas de volgende dag.
Laat je niet afleiden door huisgenoten of -dieren die je werk kinderachtig vinden resp. ermee aan de haal gaan. Er zijn om mindere redenen echtscheidingen aangevraagd of dieren aan bomen gebonden. Probeer dit te voorkomen door je zonodig op het toilet af te zonderen. Leer een aantal krachtige vloeken uit je hoofd (voor zover je die nog niet paraat hebt). Een goede vloek lucht op. Nette vloeken, zoals "verdorie", mogen ook. Het blijft nu eenmaal priegelwerk en secondelijm droogt sneller tussen je vingers dan op je model.
Laat nooit je tussenresultaat aan anderen zien. Ze zullen zeggen dat het nergens op lijkt en dat het nooit wat zal worden. Dit is moordend voor je motivatie.

BASISMATERIAAL
Resinkit: MRR-63 van MR Models. Verkrijgbaar bij o.a. www.united-fun.com en JW de Boer Modelbouw. Dit kost 20 Euro.

GEREEDSCHAP
- fijn pincet.
- scherp hobbymesje (altijd van je af snijden). Vergeet het niet, voordat je gaat vliegen, uit je broekzak te halen.
- zacht penseel nr. 3 (bijv. Casan 222).
- penseel met fijne punt, bijv. Revell Painta Luxus P200.
- fijn schuurpapier. Black & Decker schuurmachines raad ik af.
- (Digitale) camera. Pas als je je model 2-dimensionaal ziet vallen allerlei onvolkomenheden op. De camera ziet alles.

EHBODOOS
- pleisers en verband.
- jodium.
- scherp mesje om je aan elkaar vastgelijmde vingers los te snijden. Bij het snijden met het hobbymesje kan het wel eens fout gaan. Bedenk dat je je model liever voor vredestaken inzet. Bloedvlekken op je model roepen vervelende vragen op, zeker als ze groot zijn. Wees daarom voorzichtig.

LIJM
Pattex secondenlijm (cyaan-acrylaat). Deze lijm is goed te doseren en blijft lang goed.
Afrader: Bison Super Pen. De verpakking is waardeloos, de lijm is moeilijk te doseren en droogt snel uit.

LOGO'S en NUMMERPLATEN
NL Logo's: TL-Decals 1153 (www.tl-decals.de).
Typenummers: TL-Decals 2034 wit.
Nummerplaten: TL-Decals 1035 geel. Deze is nodig om de nummerplaten te kunnen maken.

In TL-Decals 1153 zitten ook Nederlandse nummerplaten, maar deze zijn langwerpig en de letters en cijfers staan achter elkaar i.p.v. onder elkaar. Door een stukje 1035 als achtergrond te gebruiken en de nummerplaten van 1153 in tweeen te snijden en de delen onder elkaar te plakken op een stukje 1035, krijg je een nummerbord met de juiste breedte/hoogte verhouding. TL-decals zijn erg dun en breken daardoor snel. Gebruik een zacht penseel om de nat gemaakte decals voorzichtig van de ondergrond los te maken. Volg overigens de handleiding die op de site van TL-Decals staat.

VERF
Romp en velgen: Matchbox 46 mat, olijfgroen. Verdun deze verf met 10 a 20 procent verdunner. De eerste keer zal de verf niet 100% dekken, maar als je meerdere lagen aanbrengt (max. 3) krijg je een mooier resultaat zonder strepen en druipers.

Geschut en rookgranaatwerpers: Humbrol 53, gun metal.

Banden: Revell 8 mat, zwart. Deze verf kun je het beste wat laten aandikken. Dit doe je door het verfpotje een uurtje open te laten staan. Dikkere verf geeft een waarheidsgetrouwer rubber effect.

Kettingen: Humbrol 113, roest. Ook deze verf kun je beter verdunnen en in meerdere lagen aanbrengen (max. 2). Door een beetje verdunde zwarte verf (80% verdunner/20% verf) erover aan te brengen krijg je een nog realistischer roest-effect.

Knipperlichten: Revel 30 glanzend, oranje. Gebruik hiervoor het penseel met zeer fijne punt.

Achterlichten: Humbrol 19 glanzend, rood. Idem.

Koplampen en binnenkant spiegels: Humbrol 11, zilver. Idem.

Logo's: Humbrol 49 mat, transparant. Om de logo's en nummerplaten te beschermen tegen beschadigingen is het aan te raden om ze af te dekken met een laagje vernis. De vernis moet zeer goed geroerd worden, want anders krijg je een hinderlijke glans die je met name bij het fotograferen gaat zien.

DETAILS
Antennedraden: Roco 497.
Handgrepen: Roco 500.
Kettingen: Roco 679. Deze kunnen roestig worden gemaakt met Humbrol 113. Zie hierboven.
Gereedschap: Roco 277. Schepjes, pikhouweeltjes, etc.
In de Roco detailkits 277 en 500 zitten nog veel meer detailonderdelen die je model een 'personal touch' kunnen geven. Ze zijn verkrijgbaar of te bestellen bij de betere modelspoor speciaalzaken.

TERUG