Ontwikkeling & beproevingen 5   [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] [ Home ] [ TERUG ]

Foto gemaakt tijdens de beproevingen.

Tijdens de rit richting de Alpen?? Foto: diacollectie Wim den Dunnen
Met twee van de serievoertuigen maakten in de zomer 1964 enige DAF-technici en specialisten van het detachement beproeving voertuigen ITD een laatste oriŽntatierit van 4000 kilometer dwars door de Franse Alpen en de PyreneeŽn. Als men niet per dag 500 kilometer had moeten rijden bij een temperatuur van 35 graden Celsius zou het voor deze deskundigen een vakantieritje zijn geweest, want moeilijkheden deden zich niet voor. Eenmaal moesten volgens het boekje de banden worden verwisseld, wat bij een tropische hitte natuurlijk geen aantrekkelijke kluif was. Met zo weinig onder het hoofd "bijzonderheden'' slaagde de YP 408 glansrijk voor zijn eindexamen. (bron: legerkoerier 1965) De Legerkoerier, maart 1985, publiceerde onderstaand artikel. Sommige vragen die er in worden gesteld zijn nog steeds actueel. Om welk voertuig gaat het hier (KN 75-01 ?).  Enig idee? Stuur een mail.

Roel van Essen schrijft hierover:
"Ik denk dat het de 75-01 is, gezien de twee-delige opstapjes aan de zijkant en de inbus-sluitingen op de frontplaat. Op de achtergrond trouwens ook historie: Een oud type 2CV, waarvan je net de voorwielen en het neusje kan zien... We praten over najaar '63. De rit(ten) in de Alpen vormden een onderdeel van de 'troepenbeproeving' van de YP. Doel was enerzijds om te kijken of ons werkpaardje wel tegen ijle luchtjes kon, anderszijds natuurlijk ook "showing the Daf-flag", in het kader van: Adverteren doet wellicht verkopen! Destijds waren er nog illusies dat de YP wellicht te verkopen was aan andere landen. Door wie de foto genomen is? Geen flauw idee. Het beproevingsteam was vrij klein.

Met een van de chauffeurs heb ik destijds (1979) veel gepraat over de YP; hij was een collega (ondertussen SgtI geworden) instructeur op het TSOC-Zuid. Een geweldig verteller, die in de jaren '60 betrokken was bij de invoering van de YP.
Voordat ik in 1979 naar Assen ging heeft hij me (althans theoretisch) enigszins van kennis over de YP voorzien.
Een paar jaar geleden las ik dat hij overleden was.
Waar exact? Zie kaartje: in het grensgebied tussen ItaliŽ, Zwitserland en Frankrijk."

 [ Home ] [ TERUG