Oostdorp oefenlokatie ISK Harskamp

Het restant van de KN 76-04 op het oude Oostdorp naast het 'kippenhok'. Foto dankzij John Bom.

Oostdorp. Oefendorp onderdeel van het ISK Harskamp. In 1956 in gebruikt genomen, bestond uit een een complex van zandwegen waarlangs deels houten oefenpanden waren gebouwd. Rondom de panden lagen vaste springputten die op afstand konden worden gedetoneerd. Er werd geoefend in het YP formatie rijden in een stedelijke omgeving. Het in- en beklimmen van panden en daken. Het vinden en uitschakelen van vijandige (sluip)schutters.

Oostdorp was vaste prik bij een oefenweek ISK, die verder uit de NAB-nabij gevecht-Baan, de beruchte vuurdoop en normale dag- en nachtschietoefeningen met alle wapens bestond. ISK Harskamp was in de 70er jaren berucht om de primitieve huisvesting.

Opmerkingen, verhalen of (eigen!) foto's? Mailen!

John Sinderdinck :
"Na 48e, 43e en 44e Libanon, aantal jaren op het ISK gewerkt en ook op Oostdorp instructie gegeven. Ergens in '88 of '89 kwamen er een stuk of 5 YP's vervoerd op opleggers aan op Oostdorp. Deze waren bestemd om als doel te dienen op de mortierbaan Mike. Wij hebben er 4 aan de praat gekregen, een of twee op de startmotor en de anderen aangeduwd met degene die al liepen. En toen daarmee natuurlijk flink wezen crossen in Oostdorp. Toen de CDT terreindienst ISK Majoor Vercoulen, aankwam waren we net klaar met de cross. "Ah jullie hebben ze kunnen starten, maar toch niet mee rond gereden hé zonder YP rijbewijs etc. lulverhaal". Wij:"natuurlijk niet majoor". Was weer eens wat anders dan in Sennelager blackout rijden."

De KN 76-04 ... zwaar leven gehad en in 2021 verschroot.

Een mooie overzichtfoto vanaf het dak van een van de panden.
Met dank aan Rob van der Burg. [ Facebook link ]

[ Google Maps ]

Oostdorp 1976. 43 painfbat aan het oefenen. Verkenners op de hoeken van de woningen.

Uit de Ramskop september 1984: "...naar hun maten, waar in oorlogsomstandigheden alleen maar plat op de grond kruipende militairen te zien zouden zijn. "Trouwens, het dorp is ook niet helemaal levensecht", vindt één van de aanwezigen. "Als je buitenom naar boven moet klimmen, zitten er overal netjes latjes aan de muur. Dat zie je in het echt nooit." "Bovendien zit er in geen enkel huis een wc", lacht een de ander. Hij heeft 's nachts ongetwijfeld hoge nood gehad..." met dank aan Edward de Haan.

1985, YP in stelling op Oostdorp. Foto: Co Hogervorst.

Gerard Ouwendijk:
"Ik was werkzaam als soldaat in het demoteam op Oostdorp. Daar heb ik in 1992 de KN 87-17 wit geschilderd in een gekke bui samen met 2 sergeanten. Vind het ontzettend leuk om te zien dat het ding daarna gerestaureerd is als UN voertuig. Het rode kruis was niet van ons.. dat is waarschijnlijk later toegevoegd.
Ik vond ook een foto van 1 van de 2 sergeanten met de YP op de achtergrond. Hij geeft instructies aan een aanvalsgroep met het Miles systeem(laser). Een van hen had inderdaad in Libanon gezeten en het CVV (Centrum voor Vredesoperaties) begon dat jaar ook les te geven op het ISK. Vandaar de ludieke verfactie. Oostdorp stond in die tijd vol met YP’s en AMX-en. En natuurlijk het de bekende Sherman! De rest van de fotos is het dorpsreglement, de plaatselijke zand-buien, ons dorpsvervoermiddel (geen suffe Laro) en waar de meeste van onze LUPA-tjes eindigden."

...de 87-17 voor de schilderaktie [ link ] foto Kees Ardon.

... de KN 87-17 na de schilderaktie [ klik voor groot ] Alle foto's Gerard Ouwendijk.

Hans van der Vorst:
"Deze YP 408 heb ik in het verleden van OOSTDORP naar MUSEUMPARK gesleept en als poortwachter bij het toegangshek geplaatst samen met een UN bunkertje."

... aanvalsgroep met het Miles systeem [ Multiple integrated laser engagement system ] [ klik voor groot ]

[ klik voor groot ]

Gerard: "De meeste kenden ons als de “demo boy’s”. Als eenheden kwamen oefenen, deden de sergeanten het lul-praatje (instructie) bij de touwbaan en klimstations en lieten wij zien hoe het uitgevoerd moest worden. Ook was ik vaak oefenvijand (zie foto hierboven) en deed aanvallen op het “kippenhok” (demo huiszuiveren) (Staat in brand samen met een YP op de eerste foto op deze pagina ). De eerste maanden zat ik in bunker 3 op de gevechtsbaan achter de browning .30 met scherp over iedereens hoofd heen te knallen. Dat was geweldig!!! Ik had ook het record op de gevechtsbaan als snelste."

... het dorpsreglement  [ klik voor groot ]

... plaatselijke zand-buien [ klik voor groot ]

... ons dorpsvervoermiddel (geen suffe Laro) KX-73-40 [ klik voor groot ]

... waar de meeste van onze LUPA-tjes eindigden [ klik voor groot ] Tot zover de foto's van Gerard.

Het oude Oostdorp werd in 2001 gesloopt.

TERUG