Periscoop en Infrarood

Om met gesloten luiken te kunnen rijden waren voor de chauffeur en boordschutter vijf periscopen aangebracht, waarvan één 360° draaibaar in het chauffeursluik. Bovendien beschikte de PWI-PC en de PWI-CO versies over een extra waarnemingskijker * voor de commandant.
( illustraties uit de groene DAF folder )

Bij duisternis kon de periscoop in het chauffeursluik worden vervangen door een infrarood exemplaar. Voor de .50 was een infrarood zoeker beschikbaar. Op de schijnwerper werd hiervoor een 22 cm Ø infrarood glas aangebracht. Twee koplampen waren standaard al voorzien van dit glas.

IR periscoop in chauffeursluik. Foto dankzij Hans Molter.

De IR periscoop in praktijk. Foto John Dallinga.

Periscopen bestuurderszijde

Infra rood richtkijker .50 schijnwerper en socapex aansluiting. Foto boven en onder dankzij Nico Vroom.

De waarnemingskijker voor de commandant op een foto van Marcel Zwarts.

Foto: Mike Schillemans

* De uitschuifbare waarnemingskijker type AI-65 heeft een gezichtsveld van 15°, bovendien kan de kijker een hellingshoek van 5° naar beneden en 10° naar boven worden gegeven. De kijker is 360° draaibaar. Er kan zowel rijdend als stilstaand worden waargenomen.
Met behulp van de waarnemingskijker kunnen bij normale weersomstandigheden levende doelen en groepsopstellėngen worden waargenomen en geïdentificeerd tot op afstanden van ong. 500 m; tanks en andere (gepantserde) voertuigen tot op 1500 m. Verder kan het vuur van het boordwapen, alsmede artillerieen mortiervuur zonodig m.b.v. de waarnemingskijker vanuit het voertuig worden waargenomen en geleid. Een ring met klokverdeling is boven het oculair om het kijkerlichaam aangebracht, zodat steeds onmiddellijk kan worden afgelezen in welke uurrichting men waarneemt.
In de kijker is een lenspatroon met duizendsten verdeling aangebracht, dat met het lenspatroon van de veldkijker overeenkomt. Door de waarnemingskijker kan met maximale declinatie tot op een afstand van ong. 15 m van het voertuig worden waargenomen; achter het voertuig bedraagt deze afstand ong. 30 m. De mitrailleur .50-ėnch en de antennepotten veroorzaken zichtbelemmeringen waarmee rekening moet worden gehouden.

De waarnemingskijker in de KN 89-02.

TERUG