DAF YP408 in dienst Rij- en Tractieschool

Op 1 september 1947 werd de Rij- en Tractieschool (RTS) opgericht en vanaf 1 december gehuisvest in De Constant Rebecque kazerne in Eindhoven. De locatie Eindhoven werd niet zomaar gekozen. De DAF fabrieken hebben dezelfde vestigingsplaats en de landmacht verwachtte veel van een samenwerking b.v. voor het doen van beproevingen. [ ... ]


Foto: legerplaats.nl

De opleiding tot DAF YP408 pantserwagen chauffeurs en boordschutters werd echter gegeven op het PIROC in Veldhoven. Toch is een DAF YP408 een periode in dienst geweest van de RTS. Zie de foto's uit 1992 hieronder.

Open dag bij de RTS, Constant Rebequekazerne te Eindhoven, 02 juni 1992. Foto John van Hest, uit het archief van Wim den Dunnen [ klik voor groot ] Static Display, met aan het eind van de rij de DAF YP408.

Dezelfde DAF YP-408 nu in close-up [ klik voor groot ]
Foto John van Hest, uit het archief van Wim den Dunnen.

Zelfde dag, zelfde plek. Foto John van Hest, uit het archief van Wim den Dunnen.

De foto's zijn niet bewerkt. Het ontbreken van het kenteken is dus origineel.

Ook deze foto is van de Open dag van de RTS op 2 juni 1992 [ klik voor groot ] Een RTS YP op een bospad, maar is dit dezelfde YP als op de foto's van de Static Display? Is er sprake van een tweede RTS exemplaar? Doorgaans wordt er niet gereden met voertuigen uit een Static Display.
Foto John van Hest, uit het archief van Wim den Dunnen.

Bovenstaande foto heeft al eens op de DAF YP408 Facebook pagina gestaan. Hier werd veel door RTSers op gereageerd. Gesuggereerd werd o.a. dat het voertuig voor takelinstructie zou kunnen dienen. Maar niemand kon zich het voertuig herinneren. Robert van Lieshout schreef hierover:" Ik heb van nov 81 tot sluiten in 96 op de RTS gezeten maar daar nooit een YP gezien. Moet dus van voor die tijd geweest zijn of photoshop in latere tijden."

Van de Open Dag zal haast wel een programmaboekje zijn en wellicht meer foto's van RTS-ers en bezoekers. Wil je reageren? info@dafyp408.nl

AMX 13 lichte tank, de KN 72-62 tijdens dezelfde open dag bij de RTS op 2 juni 1992.
Foto John van Hest, uit het archief van Wim den Dunnen [ klik voor groot ]

M47 Patton tanks tijdens de open dag bij de RTS op 2 juni 1992.
Foto John van Hest, uit het archief van Wim den Dunnen [ klik voor groot ]

TERUG