573 Verzamelplaats Cie Soesterberg

[ klik voor de originele foto ]

"Bij mijn pensionering als burgerambtenaar bij Defensie heb ik al mijn "archieven" opgeruimd. Een paar leuke dingen heb ik bewaard, waaronder foto's van een aantal milieu-inspectievluchten die wij in 1991 boven Nederlandse defensievestigingen hebben gehouden.
Op twee ervan (Kamp Soesterberg, 573 Verzamelplaatscie ) komt een enorme voorraad afgevoerde YP-408's voor. Op de ene tel ik er exact 100, op de andere staan er 72.
Onlangs kwam ik jullie sympathieke website tegen en dacht: die jongens moeten maar eens een kopietje hebben. Dus hierbij...

De enige persoonlijke herinnering aan de YP die ik heb dateert uit 1980: Ik ben toen als burgerambtenaar ter kennismaking met de infanterie een week mee op oefening geweest met de A-cie van 11 painfbat naar het oefenterrein Haltern (net over de grens in Duitsland). Toen leek het allemaal heel indrukwekkend; later heb ik me wel eens verbaasd over het amateurisme waamee we onze mannen "de oorlog instuurden". Een klein voorbeeldje: in plaats van de latere camouflagecreme maakten de infanteristen hun gezicht zwart met het roet uit de uitlaat van de YP !!

Met vriendelijke groeten
drs. J.W. Wensink, Utrecht"

[ klik voor de originele foto ]

Import van VHS film gemaakt op 26 augustus 1989 op complex Zeisterspoor-Noord tijdens de Open Dag Koninklijke Landmacht. Eigen opnamen van Jaco Terlouw.

TERUG