Bravo-Cie 11 Painfbat

Bravo - compagnie "Stiercompagnie"

Toen na de technische beproeving van de YP-408 door de Koningscompagnie, de BCie 11 Painfbat Garde Grenadiers belast werd met de troepenbeproeving in 1964, werd door de toenmalige commandant BCie, de Kapitein der Grenadiers J.M.H.M. Steenaert, gezocht naar een symbool/mascotte, om zich te onderscheiden van de andere compagnieŽn. Het land Spanje, met zijn stierenvechters. was in die tijd al een geliefkoosde vakantiebestemming en de plaatsvervangend compagniescommandant, de Eerste luitenant der Grenadiers W.A. Huijssoon kwam dan ook met een voorstel een stier te kiezen, als teken van durf, wendbaarheid en stootkracht.

Na de jaarlijkse oktober oefenperiode in 1964 te Bergen-Hohne werd een bord met daarop een stier boven de ingang van het legeringsgebouw van de BCie onthuld en om tevens een tastbaar bewijs te hebben werd een stiertje gekocht, dat als mascotte kon worden meegevoerd.
Als een nieuwe BCie zijn intrede doet in het bataljon, na een schoolperiode van vier maanden. is de Stier ingetreden in de compagnie en na afloop van de plechtigheden op de appelplaats maakt de Stier (telkenmale een nieuwe) zijn opwachting in de officiersmess, waarbij "Stierenbloed" geschonken wordt. Bij alle plechtigheden, zoals beŽdigingen. in- en uittreden van compagnieŽn, de regimentsverjaardag enz. enz. is de Stier steeds present.

Zie ook:
Alfa Compagnie "koningscompagnie"
Charlie Compagnie "Steencompagnie"
Pantserondersteuningscompagnie "Ost-Beren"
Stafstafverzorgingscompagnie "Kangoeroecompagnie"

Uit: "De geschiedenis van het Garderegiment Grenadiers 1829-1982" door Maj. H.F. Fabrie. Met dank aan Rene Lodder.

Lichtingstegel 80-6
Met dank aan Hans Karssen

Heb jij nog een lichtingstegel? Weet je er wat van te vertellen?
Stuur een scan!

TERUG