Alfa Cie 13 Painfbat 68-5

ROOSENDAAL
HARSKAMP
ENTRE NOUS
ERMELO
EDE
PANTSERSTORM
SENNELAGER
TORENVALK
PIEKENIER
PLATVOET
HAAKBUS
SLUITSTUK
RAPIER
PRINSJESDAG
VRIJE LOOP
OOSTDORP
ISK
MIO

Dit is een tegeltje van het 13 Painfbat. Fuseliers Prinses Irene Brigade gelegen in Schalkhaar.

Het tegeltje kregen we bij afscheid. We, dat waren de Alpha compagnie lichting 68-5. De jongste lichting toen we kwamen. De Bravo en Charlie waren oudere lichtingen en dan was er nog een compagnie Mortieren. Meer was er niet, dat waren niet veel soldaten, dus een kleine hap.

De Alpha was de compagnie die de erewacht was, dat betekent exercitie en exercitie en alleen als er met exercitie goed gepresteerd werd, kreeg je even de tijd om je voor het eten op te knappen. Op het tegeltje staan de namen van de oefeningen en de plaatsen waar we hebben vertoefd. Als ik mijn diensttijd een beetje overzie achteraf, dan kan ik zeggen, dat deze afwisselend was. Uitstijgen, instijgen, trainen was het, lopen schieten, mijnen aanleggen en verwijderen, dynamiet en slagkoord gebruiken, alles wat je kunt doen met een granaat. Bij de Commando's afgebeuld door de modder over touwen, toren in toren af, infiltreren, onder leiding van sergeant Tak met een grote snor en die was daar de baas.
Veel in Duitsland geoefend. Schieten geleerd zelfs zo dat ik eerste klas schutter was met Punt 50, Mag, Fal en Uzi.
Nou ik kan zo wel doorgaan, ik heb heel veel plekjes gezien met de YP. De erewacht voor de paleizen en Prinsjesdag was ook een beleving. Als ik zo alles terug bedenk dan zijn we heel veel buiten geweest, heel veel meer dan in de kazerne. Dat tegeltje is mijn herinnering aan bijna anderhalf jaar Fuselier geweest te zijn bij de Prinses Brigade met mooie dingen en beroerde dingen.

Joop Bosman, lichting 68-5, 13 Painfbat Regiment Fuseliers Irene Brigade.

TERUG