UNIFIL

Een van de eerste UNIFIL-tegeltjes, met alleen maar wat plaatsnamen erop en een 318, een Nekaf en een YP. Uitgebracht in de zomer van 1979, toen het 44ste bataljon nog maar net in Libanon zat.
In Nqora zat de UNIFIL-staf, in Hrs de staf van het Nederlands bataljon, in Tyrus een bewakings-eenheid van Unifil, waar de Nederlanders (soms) deel van uitmaakten en in Kafra zat het 3e peloton van de A-compagnie. Waarom juist die plaatsnamen erop staan? Iemand een idee?

Roel van Essen


8 november 2005, Hein Lok schrijft:

"De tegel was als ik het goed heb het ontwerp van een van de jongens ( ik meen G. Kracht) van de A compagnie die als eerste aflossing in 79 naar Libanon ging.
Deze compagnie heeft tijdelijk een eenheid geleverd voor de bewakingseenheid Tyrus, verder zat er gedurende de hele uitzending altijd een gevechtsgroep in Naqoura in wekelijkse rotatie en is er dacht ik ook tijdelijk een groep geleverd voor het Nederlandse HK in Harris, de compagnies post zat in Yatar enn het 3e peloton zat in Kafra.
De tegel is gemaakt in de eerste maand dat de A compagnie in Libanon zat vandaar de plaatsnamen op de tegel.
De A compagnie is voortgekomen uit de voormalige B compagnie van het 44e PIB lichting 78-6 en was de eerste compagnie die op het moment van uitzending geheel uit vrijwilligers bestond.

Wil je meer info over deze compagnie dan zou je de volgende website kunnen bekijken, het officile telegram van Min. Def. betreffende eventuele uitzending van een bataljon voor UNIFIL wat aan ons werd voorgelezen op de Harskamp is ook te zien op de site.

Met vriendelijke groet, Hein Lok voormalig schutter Bravo groep 3e peloton A cie.

TERUG