December 1975 Wijster en Beilen

De treinkaping bij Wijster begon op 2 december 1975 bij het dorp Wijster (provincie Drenthe). Om 7 over 10 die ochtend werd de stoptrein Groningen-Zwolle tot stilstand gebracht tussen de weilanden. Zeven Zuid-Molukse jongeren hadden de trein gekaapt in hun streven naar een vrije Republiek der Zuid-Molukken. De actie duurde 12 dagen en er vielen drie doden.

Het gevaar dat de kapers zouden trachten te ontsnappen nam toe. Mede daarom werd besloten de buitenring van acht kilometer om de gekaapte trein hechter af te sluiten. Daartoe moest een beroep worden gedaan op het 43e Pantserinfanteriebataljon (later vervangen door het 45e Pantserinfanteriebataljon).

De Ost 25 KN 86-17 van het 43 painfbat uit Assen op het perron van Beilen. Foto uit de archieven van Nico Spilt www.nicospilt.com. Waarvoor dank!

De Telegraaf 9-12-75

NvhN artikelen dankzij Jaap Meijer. De KN-76-58 en 89-30 van het 43 painfbat.


Meer over de treinkaping Wijster is te vinden op de site van Nico Spilt wwwwww.nicospilt.com/treinkapingen.htm

Trouw/AD 1975 [ klik voor groot ]

Volkskrant 1975

Nieuwsblad v/h Noorden


Archief Peter de Kock Diemen

Het Archief van Peter de Kock is een verzameling foto's die gemaakt zijn vanaf 1970.
Peter heeft vele voertuigen op de foto gezet en deze worden nu ingescand en op Facebook geplaatst: https://www.facebook.com/archiefpeterdekock/
Er staan diverse albums op met vele foto's van Ambulance's - Brandweer - Politie - Defensie - Trucks.

Begin december 1975 heeft Peter een fotoserie gemaakt van het 43 painfbat dat tijdens de treinkaping Beilen was binnengetrokken ter beveiliging van het beleidscentrum in het raadhuis van Beilen.

Hieronder staan alleen de foto's waarop DAF's YP408 te zien zijn.
Voor het gebruik op deze website heeft Peter de Kock toestemming gegeven.
Met dank aan Peter de Kock, FB beheerder Kees, tipgever Jaap Meijer en J. Wessels, secr. Historische Vereniging Gemeente Beilen https://www.historiebeilen.nl/

[ klik voor groot ] Mortiertrekker KN 86-78 op splitsing Schoolstraat-Weverstraat in Beilen. Je kijkt in de Schoolstraat, net niet zichtbaar onderaan de foto naar rechts de Weverstraat.

[ klik voor groot ] Markt 1 Beilen, op de achtergrond de in Beilen en omgeving beroemde discotheek Skopje. Het restaurant en de disco hebben plaats gemaakt voor moderne appartementen.

[ klik voor groot ] Schoolstraat Beilen voor het, inmiddels gesloopte, oude gemeentehuis. Een YP van de Charlie Cie, (pelotonscommandant 2e Pel) van het 43 painfbat, de KN 85-75 naast een ME bus.

[ klik voor groot ] In het raadhuis van Beilen was het beleidscentrum ingericht. Op de foto het raadhuisplein met een tijdelijke zendmast en voertuigen van o.a. de Ost Cie en SSV 43 painfbat. Het raadhuis op de achtergrond.

[ klik voor groot ] Raadhuisplein.

[ klik voor groot ] Dit voertuig, waarvan het kenteken niet leesbaar is staat voor perceel Kruisstraat 8 Beilen waar tegenwoordig restaurant 'Kota Radja' in gevestigd is.

[ klik voor groot ] De Alfa 8, KN 76-57 nabij de kruising Hekstraat-Hofstraat-Asserstraat-Molenstraat. Je kijkt hier in de Hofstraat, naar rechts is de Asserstraat, naar links de Hekstraat en vanuit de Hofstraat is de oversteek onderaan de foto naar de Molenstraat.

[ klik voor groot ] Deze zijn vanuit hetzelfde standpunt genomen en vanaf dezelfde kruising als de foto hierboven. Je kijkt hier in de Hekstraat. Buiten beeld: vooraan naar rechts de Hofstraat, naar links de Molenstraat en in het verlengde de Asserstraat.

[ klik voor groot ] Hetzelfde standpunt als de foto boven. De YP is opgereden en blijkt de KN 89-63, de Ost 10.

[ klik voor groot ] De Markt in Beilen. Voertuig de KN 85-14, Bravo Cie, 2e pel 43 painfbat. Op de achtergrond Zonna - Importeur voor landbouwmachines - in 1975.

Er is hier weinig veranderd in 43 jaar. Zonna in 2018 op Google streetview.

De KN 88-85 op de hoek Meester Hadderstraat - Kampstraat in Wijster. [ Met dank aan J. Wessels Historische Vereniging Gemeente Beilen ] Foto Facebook Johan van den Kornput kazerne Steenwijk, René Mesken. Bron: Leen van Wingerden. December 1975.

Hoek Meester Hadderstraat - Kampstraat Wijster. Google streetview 2022.

Hoek Meester Hadderstraat - Kampstraat Wijster. Foto Facebook Johan van den Kornput kazerne Steenwijk, René Mesken. Bron: Leen van Wingerden. December 1975.

TERUG